物电论坛778期:Majorana zero modes in a Yu-Shiba-Rusinov chain

李牮
内容简介:
In the first part of this talk, I will briefly review the recent development of the study of Majorana zero modes in magnetic chains grown on top of conventional superconductors [or, Yu-Shiba-Rusinov (YSR) chains]. In the second part, I will propose a robust and definite spin signature to distinguish Majorana zero modes from trivial YSR states accidentally tuned to zero energy due to strong local potential. This signature is rooted in two sum rules that dictate the distribution of spin densities in a superconducting state with respect to a normal state, and can be straightforwardly detected with the spin-polarized scanning tunneling microscope technique which implicitly takes advantage of these sum rules.

报告人简介:
李牮博士,1998年于西北大学获学士学位;2002年保送进入中科院物理所;2004年转入香港大学并于2008年获得博士学位;2008年底至2013年在瑞士日内瓦大学从事博士后研究;2013年至2017年在美国普林斯顿大学从事博士后研究;2017年于浙江西湖高等研究院工作,同年入选中组部青年千人计划。李牮博士主要研究凝聚态物理学中拓扑非平庸系统的电子性质,于攻读博士学位期间发现了无序诱导的新拓扑相-拓扑安德森绝缘体,研究结果引起了国内外同行的高度关注;当前主要关注拓扑超导和与其相关的马约拉那准粒子,与普林斯顿大学实验组合作在超导铅表面生长的铁原子链中发现了马约拉那准粒子并提供了在扫描隧道显微镜中观测马约拉那准粒子的有力证据;基于这一实验体系,李牮博士和他的合作者进一步提出了有望近期实现演示马约拉那准粒子的非阿贝尔编织统计的实验设计。近年来,李牮博士发表2篇Science,2篇Nature Physics,3篇Nature Communications,5篇Phys. Rev. Lett., 9篇Phys. Rev. B等等, 于2016年布拉瓦尼克青年科学家(地区)最高奖,在国际学术会议、研讨会上作邀请报告4次,是众多知名物理学期刊专业审稿人。

报 告 时 间:  2017年12月11日 15:30
报 告 地 点:  物理电子学院204